Mensen die buiten Nederland gaan wonen of werken, zijn in het algemeen niet langer verplicht verzekerd. Wie een vrijwillige AOW-verzekering afsluit, voorkomt korting op het AOW-pensioen van 2% per onverzekerd jaar. Ook een vrijwillige Anw-verzekering is mogelijk. Zo kunnen nabestaanden bij overlijden van de verzekerde toch een Anw-uitkering ontvangen.

De SVB in uitvoering

De SVB verzorgt deze vrijwillige verzekeringen. Voor de vrijwillige verzekeringen is jaarlijks een premie verschuldigd die door de SVB wordt vastgesteld op basis van de hoogte van het inkomen.

De vrijwillige AOW-verzekering kent twee varianten: de inkoopmogelijkheid en de voortzettingsmogelijkheid. De laatste mogelijkheid kan worden gecombineerd met de vrijwillige Anw-verzekering. In 2016 waren ruim 10.000 mensen vrijwillig verzekerd voor de AOW en/of de Anw. Dat is een daling van ongeveer 600 klanten ten opzichte van 2015.